Cursusaanbod

Bij Stichting HondenschoolTeamspirit Amersfoort trainen we in cyclussen van circa drie maanden. We houden de groepen klein (maximaal 10 honden), zodat er ruimte is voor persoonlijk aandacht.
Naast het volgen van de les op zondag, verwachten wij van u dat u ook doordeweeks met uw hond  traint. U krijgt van ons ‘huiswerk’ mee om thuis mee aan de gang te gaan zodat u met uw hond vorderingen maakt.
PUPPEN
Deze groep is voor honden vanaf acht weken tot ongeveer een half jaar oud. Bij de puppen besteden we een groot deel van de lessen aandacht aan socialisatie, het leren omgaan met mens, dier, geluid, voorwerpen en andere invloeden uit de leefwereld. Daarnaast is er ook aandacht voor lichte appèloefeningen, zoals gaan zitten, liggen, op de plaats blijven en hier komen. Ook onderwerpen als ‘contact tussen baas en hond’, ‘gedrag van een hond en hoe leert een hond’, ‘problemen voorkomen’, en ‘verzorging’ komen aan de orde. Alle onderwerpen worden spelenderwijs behandeld.
De puppen mogen onder toezicht van de trainers op het veld ook loslopen, zodat ze leren om te gaan met andere honden van verschillende rassen en grootte. U leert hoe u uw hond kunt begeleiden in zijn leerproces.
Als uw hond de training goed heeft doorlopen, minimaal drie maanden en met regelmatige opkomst, worden u en uw pup beloond met een puppy-diploma.
PUBERS 
Echt waar, ook honden gaan puberen. Dat begint vanaf zo’n zes maanden leeftijd en duurt ongeveer tot het bereiken van de eerste verjaardag, afhankelijk van de grootte van het ras. Dit puberen wordt onder meer veroorzaakt door de verandering van de hormoonhuishouding van uw hond. Geen gemakkelijke tijd voor u. De hond gaat grenzen verkennen, maar is tegelijkertijd ook niet zo zelfverzekerd. Soms lijkt het wel alsof hij alles wat hij geleerd heeft, is vergeten.
In de lessen voor pubers leert u hoe u om kunt gaan met het wispelturige ‘pubergedrag’ van uw hond. We werken verder aan het contact tussen u en uw hond en breiden de appèloefeningen verder uit.
We behandelen daarnaast ook onderwerpen als ‘hoeveel beweging heeft mijn hond nodig’, ‘verzorging’, ‘afblijven van voorwerpen’ en ‘voorkomen dat mijn hond zich verveelt’. De lessen zijn een afwisseling van appèloefeningen, spelvormen, denkopdrachten (hersenwerkjes) en onder toezicht loslopen op het veld met andere honden.
BASISGROEP
Vanaf ongeveer één tot anderhalf jaar zijn de meeste honden volwassen, maar meestal nog niet helemaal stabiel in hun trainingsresultaten. Na de pubergroep is er een basisgroep. In deze groep worden de aangeleerde oefeningen uit de puber- of de beginnersgroep verder uitgebreid. De hond leert de oefeningen beter begrijpen en de cursist leert de hond nog beter te ‘lezen’ in zijn houding en gedrag. De oefeningen worden moeilijker, de lat wordt duidelijk hoger gelegd.
BASIS PLUSGROEP
Wanneer het eindresultaat van uw hond en u in de basisgroep voldoende is, is de basis plusgroep de volgende stap. Hier worden de puntjes op de i gezet, zodat de hond en u een basis hebben voor verschillende vervolgdisciplines. Vanuit een goed contact met de hond, worden de verschillende oefeningen  op grotere afstand van de hond gedaan en los van de riem. In deze groep moet u een goed inzicht hebben in het gedrag van uw hond.
Er wordt kennis gemaakt met speuroefeningen, apporteren, het begin van behendigheid etc.Na het met goed gevolg doorlopen van deze laatste groep, ontvangt u het Gehoorzaamheidsdiploma van de Stichting Hondenschool Teamspirit Amersfoort.
AANDACHTSGROEP
Deze groep is bedoeld voor volwassen honden waarbij nog weinig of geen contact is opgebouwd tussen baas en hond en waarbij de basiscommando’s nog niet of nauwelijks beheerst worden. Meestal zijn dit honden die op volwassen leeftijd herplaatst zijn en bij een nieuwe baas terecht zijn gekomen. Tevens kunnen dit honden zijn met een gedragsprobleem, zoals angst en uitvalsgedrag. Gedragsproblemen zijn doorgaans niet in een korte periode op te lossen. Tijdens een introductieles wordt een analyse gemaakt en aan de hand daarvan volgt een inschatting hoe er het beste te werk kan worden gegaan. Hoewel er in een groep wordt getraind, is er veel ruimte voor individuele aandacht. Er is veel aandacht voor het contact tussen baas en hond, het sociaal wenselijk gedrag naar mens en hond en het eventuele gedragsprobleem. U leert de signalen die uw hond uitzendt en het daarmee gepaard gaande gedrag van uw hond te ‘lezen’. Op die manier kunt u beter inschatten hoe uw hond zich op ieder moment voelt en welke maatregelen u moet nemen om uw hond te helpen niet tot ongewenst gedrag over te gaan.